MUZIKALE LEIDING EN BEGELEIDING

Onze dirigent Harmen Cnossen

Met ingang van september 2021 is Harmen Cnossen onze dirigent.


Harmen werd op 4 april 1965 in Sneek geboren, waar hij in deplaatselijke muziekschool op zevenjarige leeftijd zijn eerste piano- en slagwerklessen kreeg. Aan de muziekschool zong hij ook in het jeugdkoor onder leiding van Foppe Wiersma.


In 1984 werd hij toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij piano en slag werk studeerde.

 

Tijdens zijn studententijd speelde hij in het European Youth Orchestra onder leiding van de dirigenten Abbado, Haitink en Von Karajan.

In 1992 trad hij toe tot de Herbert von Karajan Akademie in Berlijn als paukenist. Hier speelde hij in de Berliner Philharmoniker onder dirigenten als Barenboim, Levine en Mehta en dirigeerde hij zijn eerste kamermuziek, opera's, oratoria, symfonieorkesten, musicals en kerkmuziek.

 

Na zijn studies werd Harmen assistent-dirigent van de Vlaamse Opera, dirigent van het Tsjaikovski Kamerorkest van België en dirigent van het Coro e Orchestra di Giuseppe Verdi  in San Severo.


Op het Lovro von Matačić  Concours voor jonge dirigenten in Zagreb won hij in 1995 een gouden medaille, waarna hij het Zagreb Philharmonisch Orkest mocht dirigeren in het Requiem van Mozart.

Op uitnodiging van de Chinese regering woonde Harmen zes jaar in China, waar hij (onder andere) werkte met orkesten als het China National Symphony Chorus, het Beijing Opera Chorus en het Hong Kong Philharmonic Chorus.


Na het winnen van de Hong Kong Philharmonic Orchestra Fellowship Award in 2005, werd hij benoemd tot Resident Conductor van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. In die hoedanigheid werkte hij samen met chef-dirigent Edo de Waart.


Onze begeleidster Lena Lelyukhina

Sinds juli 2017 is Lena de vaste begeleidster van Bellissimo.

 

Lena Lelyukhina (Елена Лелюхина) werd op 19 september 1988 in Moskou geboren en komt uit een zeer muzikale familie. Haar vader studeerde, net als Lena zelf, ook piano en was jarenlang bandleider. Haar broer is een professionele pianist, zanger en componist.

Lena studeerde piano aan de beroemde Gnesin Special School of Music in Moskou en nam deel aan de “Musicalia” competities in Athene in het jaar 2000.

Later, na haar verhuizing naar Nederland kreeg zij les van professor Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar nam ze ook deel aan een door Alexander Oliver gegeven masterclass "English songs". Al gedurende haar opleiding begon Lena met het geven van pianoles aan kinderen en met de begeleiding van koren.

 

Op het Conservatorium van Amsterdam heeft zij enige tijd de zanglessen van Valerie Guillorit  begeleid, totdat Valerie Guillorit haar werkzaamheden verplaatste naar Parijs en Brussel.

 

Ter voorbereiding op diverse optredens in het voorjaar van 2020 rond de viering van 75 jaar bevrijding was zij een tijdje werkzaam bij Projectkoor Uitgeest.

 

Naast haar begeleiding van Bellissimo werkt Lena al sinds enige jaren als vaste begeleidster bij het koor Mitswa in Nieuw-Vennep.